Tulajdonképpen ezt a süteményt, a fűszeres íze miatt leginkább karácsony környékén tudnám elképzelni. Bevallom még életemben nem csináltam, tegnap este ötlöttem ki – épp a legnagyobb meleg közepette. Amiből kiindultam az a jó öreg lusta asszony rétese nevű sütemény, aminek ugye az a lényege, hogy minden hozzávalót csak szórunk a tepsibe. Semmi keverés, semmi nehézség – épp ezért lett ez a neve. Szóval korábban már készítettem répatortát – mindenkinek nagyon ízlett. Sokan azt gondolják, hogy hogyan lehet zöldséget egy édességhez adni. De higgyétek el, isteni.
A sárgarépa mellé szerintem fűszerként a fahéj és a szegfűszeg illik. De próbáltam már a mézeskalács fűszerkeveréket is, szintén passzol hozzá. Aztán miután volt egy megbontott csomag kókusz reszelékem, hát ne menjen kárba, az is belekerült. Na meg itt a dió is. Minden sütemény méltó kelléke, tehát nem volt kérdés, mehet süteménybe. Na de térjünk a receptre.
A száraz hozzávalókat összekeverjük (liszt, cukor, sütőpor). Egy közepes tepsiben elmorzsoljuk a vaj felét, erre öntjük a lisztes keverék felét. Erre jön a túró, vaníliás cukor, reszelt citromhéj a répa, a kókuszreszelék, a fűszerek és a maradék vaj. A tetejét a megmaradt lisztes keverékkel fedjük be. Végül a tejet összekeverjük a tojásokkal és azt is a tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben sütjük közepes lángon nagyjából 25 percig.